Uber vs. NAV
2016. január 27. írta: Fodor Bettina, Blogger

Uber vs. NAV

Rengeteget lehet arról olvasni, hogy a taxisok kipécézték maguknak az egyetlen jelentős konkurenciát, az Ubert. Ehhez a bojkkotthoz minden eszközt igénybe vesznek, így a Nav (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) nagyon is lelkes segítségét. Hogy mennyire lesz a taxisoknak ez jó üzlet, az majd kiderül. 

A Nav rá is szállt az Uber sofőrökre, és bírságolt is, ahol tudott. De miért is tudott bírságolni a Nav? 

"Tállai András miniszterhelyettes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője kifejtette, az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy a magyar Uber-sofőrök nem rendelkeznek adószámmal, valamint a viteldíjról sem adnak semmiféle bizonylatot. Őket a hivatal figyelmeztette, hogy tegyenek eleget bejelentési kötelezettségüknek, és – a miniszterhelyettes elmondása szerint – közel négyötödük a revízió után vállalkozási tevékenységéhez adószámot kért."

Mi lehet ebből jogos? Csak az adószám hiánya. Rengeteg Uber sofőr, mikor elkezdett sofőrködni nem gondolta, hogy ez vállalkozásnak számít, hisz kezdetben csak kipróbálták, vagy csak havi egyszeri, kétszeri alkalommal ubereztek, esetleg csak ünnepnapokon. Ugyanakkor, ha valaki egy tevékenységet üzletszerűen folytat, akár egy alkalommal is, akkor adóznia kell utána és az üzletszerűséghez adószámmal kell rendelkeznie. Az Uber eddig nem is kérte, hogy legyen adószáma a sofőrjeinek. 

Mit lehet tenni ilyen esetben? Utólag megkérni az adószámot nagyon rizikós, mert akkor a Nav kapásból büntet.Kell ez bárkinek is? Nem. Mi a másik eset? Ha úgy adja be a bevallását a sofőr, hogy egyéb jogcímen kapott, önálló tevékenységből származó bevételként tünteti fel az Uberes bevételét, és amint lehet kivált egy mellék, vagy főállású KATÁ-s vállalkozóit, vagy befejezi az egészet, mert csak rá fog fizetni.

Másik indok, amivel bírságol a Nav, hogy nem kaptak a sofőrtől nyugtát, számlát. Ez megtámadható, ugyanis az Uber kötelessége nyugtát vagy számlát adni az igénybe vett szolgáltatásról, mivel az utas is a bankkártyájával az Ubernek fizet. Ez pont olyan, mintha egy előre megvásárolt vonatjeggyel a vonat vezetőjétől kérnének bizonylatot. Bár ő munkaviszonyban van a Vasúttársasággal. Az Uber viszont a sofőrrel nem köt munkaviszonyt, így maximum a sofőr az Ubernek köteles bizonylatot adni az elvégzett munkáról ellenérték fejében. 

A balhé miatt az Uber is változtatott. Most már kér számlát a sofőrjeitől, ugyanakkor még nem tisztázott, hogy személyesen a sofőröktől, vagy egy cégtől is akár, aki a sofőröket adta? Mert ez utóbbi nagyon sok lehetőséget biztosítana a sofőröknek, hogy akár cégekbe tömörüljenek és egyéb költségeket is megoszthassanak, növelve a profitot. 

Még nincs minden veszve a tavalyi évre! Én tudok segíteni a vállalkozás indítással és az adóbevallással kapcsolatban is!

Elérhetőségem:

Fodor Bettina, könyvelő
Peter & Partners Construm Kft.
Telefon: 06-30/501-1428
E-Mail: info@peterandpartners.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uberkonyvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr478321878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása