Szövetkezetről röviden
2016. február 14. írta: Fodor Bettina, Blogger

Szövetkezetről röviden

Manapság, ha valaki kiejti a száján, hogy szövetkezet, akkor mindenki a régi TSZ-ekre gondol, vagy a hitelintézetekre, vagyis takarékszövetkezetekre. Először is, manapság már egyik sincs lényegében. A TSZ-eket felszámolták, a takarékszövetkezetekre az állam rátette a kezét, így szuverén takarékszövetkezet nincs. Másodszor a TSZ-ek miatt hagytak a jogtudósok egy olyan jogi hézagnak is nevezhető slendriánul megfogalmazott kifejezést, hogy szövetkezet. 

A szövetkezetek igazából elegyei a cégeknek és a civil szervezeteknek. Profit motiváltak, így termelhetnek is, szolgáltathatnak is, ugyanakkor kedvezmények is megilletik őket a társadalomban betöltött szerepvállalásuk miatt. Egyik kiemelkedő szövetkezeti forma, a szociális szövetkezet. Bonyolult szabályrendszert követel meg, aminek a kidolgozására nincs sablon, mint egy kft. esetében. Vagyis a pontokat alaposan át kell gondolni, ki kell dolgozni. Mivel a szövetkezet egy demokratikus felépítésű cég, így a vezetőket nem kinevezik, hanem választják. Minden tagnak egy szavazati joga van, hiába rendelkezik akár többszörös tagi tőkével. Emiatt egy jól szervezett puccsal simán eltávolítható az alkalmatlannak bélyegzett vezetőség zöme. Autokrata főnököknek nem ajánlott ilyen cégformát választani, azok menjenek inkább holdingba!

szovetkezet.jpg

Mégis miért választható? Mert a tagi munkavégzés nem számít alkalmazotti munkavégzésnek, vagyis nem a Munka Törvénykönyve szabályozza! Csak az végezhet tagi munkavégzést, aki regisztrált álláskereső (nincs a nevén cég és nincs bejelentett munkaviszonya). És itt van az elsődleges kedvezmény, mivel nem a Munka Törvénykönyve szabályozza, így a járulékok egy részét sem kell fizetni! Nincs a vállalat számára megterhelő 27%-os szocho és 1,5%-os szakképzési hozzájárulás sem! De hogy ne csak a munkáltató nyerjen vele, ezért az egészségügyi járulékokat sem kell fizetni. De ácsi! Ha nem kell fizetni, akkor nincs is egészségügyi biztosítása a tagi munkát végzőknek? Nincs. Arra ugyanis a (jelenlegi, 2016-os évi 7050 Forintos) egészségügyi ellátási díjat kell fizetnie a munkavállalónak. Ez annyit tesz, hogy a lábtörést ellátják neki, de amíg összeforr a csontja, addig nincs táppénz, sem gyes a kismamáknak, sem semmilyen pénzbeli ellátás az OEP részéről! Viszont ilyen esetben ajánlott egy élet és balesetbiztosítás, ami még mindig nem kerül annyiba, mint egy minimálbér után levont egészségbiztosítási járulék, és még jobb ellátást is kap az így külön biztosított dolgozó.

Ha valaki a tagi munkavégzése után ki akarja venni a pénzét, akkor nem kell megvárnia az év végi osztalékfizetést, hanem elszámolás és a szabályozásban előre lefixált alapon akár havonta is megteheti, ha leadózza utána a 15% szja-t és a 10% nyugdíjjárulékot, amiket még csökkenthet az adókedvezményeivel. Vagyis nagyobb nettó bérnek megfelelő jövedelemhez jut, melyet legálisan, leadózva megkap. Bye, bye feketézés, borítékozás, zsebbe fizetés minimálbér mellett! 

Ugyanakkor ez csak a tagi munkavégzés esetében ilyen olcsó leadózási forma. Ha valaki munkaviszonyban dolgozik a szövetkezetnek, akkor nyilván a Munka Törvénykönyve szerint kell adóznia utána a cégnek és vonnia a dolgozó fizetéséből a járulékokat, adókat. 

Amiről nem beszéltem még, az az ÁFA. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint bármely másik gazdasági társaságra, vagyis évi időarányos 6 millió Forint bevételig áfamentességet kérhet (alanyi adómentesnek számít), azon felül viszont belép az áfakörbe. Uber Könyvelőként miért beszélek itt egy szövetkezetről? Mert a Kata mellett (már aki választhatja a Katát), ez éri meg legjobban adók és járulékok, na meg év közbeni legális pénzkivét terén az összes többi vállalkozási forma közül. 

uber4.gif

  • Adószámos magánszemély csak évi egymillió Forintig mehet el úgy, hogy megérje neki, de az sem üzletszerűen, csak eseti jelleggel (vagyis Uber sofőr nem lehet adószámos magánszemély!). 
  • Egyéni vállakozó, ha be van jelentve magához (vagyis nincs főállása mellette, akkor KÖTELEZŐ BEJELENTENIE MAGÁT magához), kapásból csak a munkabérét veheti ki és az adó, járulék terheit is ki kell fizetnie. Éves szinten akár átalányadózik, akár költséggel számol, akkor is kb 40-60% az adója egy évben. És az élelmiszert kapásból nem számolhatja el, és a rezsinek is csak a 30%-át.
  • Kft, akár áfás, akár alanyi mentes, hasonló helyzetben van, mint az egyéni vállalkozó. Az adók, járulékok és az évi egyszeri osztalék, ami után adózni kell, borzalmas terheket jelentenek. Azoknak éri meg ez a forma, akiknek van máshonnan, akár egy főállásból származó bevételük. Az elején nagyon költséges, de ha jól számolnak és reagálnak a piacra, akkor remek passzív bevételt fog hozni később. De itt nem ajánlott a személyes közreműködés, csak különösen indokolt esetben!
  • Eva, mint olyan drasztikus feltételhez kötött. Igaz, hogy a 37% adóban benne van a társasági adó és az áfa is, de csak két lezárt (és pozitív eredményű) év után választható. És csak annak a vállalkozásnak éri meg, ahol nehéz költséget elszámolni.
  • Kiva esetében a sokdolgozós modellel dolgozó vállalkozásnak éri meg, de itt is csak 15 alkalmazottig. Mint a szövetkezet esetében itt sincs szocho és szakképzési, de a Kiva adókulcsa 16%! Ez nagyon magas! Egy sokdolgozót foglalkoztató fodrászüzletnek megérheti, ahol sok az anyagköltség és a bérköltség, de egy Uber sofőrnek hatalmas adóterhet jelent!
  • Ami maradt, az a Kata. Régebbi írásomban is szó volt róla, hogy az összeghatár havonta 500 ezer Forint, éves határ időarányosan, mint az áfa esetében 6 millió Forint. Efölött az átlépett összeg 40%-os adókulccsal számolandó, illetve jön az áfaveszély. Az itt megkeresett összeg legálisan bármikor kivehető, össz-vissz 25 ezer Forintot kell fizetnie az embernek, ha van főállása mellette. Ha nincs, akkor 50 ezret, de akkor a minimálbér 80%-a lessz az adóalapja, így kevesebb táppénzt, gyest és nyugdíjat kap. Vagyis dolgozik 12 hónapot a vállalkozó és 10 hónapnak megfelelő nyugdíjat írnak jóvá neki. Akinek ez nem tetszik, fizethez 75 ezer Forintot is, ekkor emelt lesz az ellátásának az alapja, kb a duplájával. 

 

Én, mint Uber Könyvelő elsősorban az Uber sofőröknek szeretnék segíteni ezekben a nehéz időkben.

További információkért és bővebb tájékoztatásért megadom az elérhetőségeimet.

Fodor Bettina, könyvelő
Peter & Partners Construm Kft.
Telefon: 06-30/501-1428
E-Mail: info@peterandpartners.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://uberkonyvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr648390570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása